家居裝修紀錄】講電制嘅回數分別係「3」「4」「5」「6」,但來到第 10 回都想講番電制,因為最近天氣熱,冷氣開始出動,再次見到當初裝修時冷氣的錯,特別礙眼就再同大家傾下。

作為買二手樓嘅人,其實上手都已經做好左冷氣,當中係書房呢邊嘅冷氣就做左係窗口式,而一間細房來講其實做窗口式都好夠,反正唔會成日開,係慳錢嘅情況下,做窗口式好過扮勁做分體式,搭棚又貴,機又貴,慳返啲錢養肥番個荷包好過。

上手做好左冷氣,其實無咩要搞,要揀嘅係做插蘇位定做肚臍制面。因為冷氣本身要做 15A 制位,唔可以做 13A 所以做插蘇位都唔代表你平時唔用冷氣可以轉其他野,係咁嘅情況下好多人都會揀做肚臍制面,等佢靚番少少。

續用舊冷氣,插蘇制面方面更換

肚臍制面即係上面呢隻,成條線又電工一早駁入去個電制入面,無開關制,長期就咁連接,要開關就靠冷氣機嘅制,好睇啲,唔駛開開關關。

石先生本身都係想做肚臍制面,但想深一層,上手冷氣夠新淨,會留番來用唔買新,即係話未來有機會冷氣到期要換機。如果依家做肚臍制面嘅話,未來要換冷氣也要同時換電工師傅整電線,會多一筆支出,所以都係保留用插蘇制面,方便未來更換。

插蘇錯位無得救

由於上手本身就有冷氣及電制係到,所以無特別留意兩者嘅位置,直接裝修完插番條冷氣線先發現「出事」。出事位係邊呢?大家留意上圖冷氣機嘅電線位,係右邊出,然後一個大圈去左邊個插蘇,然後左邊插蘇位又俾冷氣低,變左條電線吊住一啲都唔靚。

其實要做得靚,方法唔難,但要一早同師傅講。首先,電制應該放番同冷氣機同一水平線,好似下圖用紙皮標示嘅位置,然後將電線收短,由冷氣機嘅左邊入,咁就好睇又方便。

家居裝修紀錄(1)- 睇樓與揀樓
家居裝修紀錄(2)-「真.首期」俾幾多?
家居裝修紀錄(3)- 電制制面價格差一倍,走進內街很重要
家居裝修紀錄(4)- 電制單制定雙制?唔好係咪都雙制
家居裝修紀錄(5)- 牆的電制要有 USB 嗎?
家居裝修紀錄(6)- 電制圖點劃好?直接劃上去吧
家居裝修紀錄(7)- 買門?門最少都有分三種
家居裝修紀錄(8)- 門的價格不是全部,門框的價格讓你失預算
家居裝修紀錄(9)- 整門想慳錢?考慮做趟門吧
家居裝修紀錄(10)- 冷氣機個開關制擺位都好重要
家居裝修紀錄(11)- 智能燈飾?放在電制盒內的無線開關控制器不要選
家居裝修紀錄(12)- 無線燈光控制用 Philips Hue




【此文章刊載於石先生部落;標題:家居裝修紀錄(10)- 冷氣機個開關制擺位都好重要 ;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】