石先生早輪去日本特登去 BIC CAMERA 搵手機配件就係呢件:RODE SC4 TRS to TRRS 3.5mm 手機插線。

望下價錢你就知,呢件野唔算平,就咁一條線要 1,600 日圓,約 HK$110 真係咪講笑,但呢條線又真係有佢用處。

簡單來講,外觀睇落無分別嘅 3.5mm 插位其實都有分一環、兩環及三環,一般手機係用三環嘅 TRRS,方便提供雙聲道 + 咪高峰嘅使用,而石先生本身用嘅 SONY 藍牙咪高峰 3.5mm 插頭係二環嘅 TRS,所以平時就咁將咪高峰插入去手機就唔啱用,但加左呢條線就掂哂!


RODE_SC4_TRS_TRRS_02

講完原理,當然要實試下先知。拿起手上嘅 Nokia 8 唔得,LG V20 唔得,OnePlus 5 唔得,HUAWEI Mate 9 唔得,直到 ASUS Zenfone 4 終於都掂。

點解有啲得?有啲唔得呢?詳細原因石先生都無搵出來。到底個部手機具體嘅 3.5mm TRRS 同條線夾唔夾(TRRS 無統一標準),還是手機本身唔支援 3.5mm 轉換成咪高峰輸入都唔肯定,但唯一肯定嘅係 ASUS Zenfone 4 掂,其他邊部機得唔得仲要慢慢試。



【此文章刊載於石先生部落;標題:RODE SC4 TRS to TRRS 3.5mm 手機插線;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】


PISEN 二合一電池旅行充電器- 內含 5000mAh 電池並附英式、歐式插頭

front-banner-iphone-07
旅行出差行李務求輕便,PISEN 二合一電池旅行充電器既是充電器又是充電寶,在外為手機充電;返回室內接上電源插座,還能同時為裝置與充電寶補充電力。設計緊湊輕巧,一物二用減輕攜行負擔。

PISEN 二合一電池旅行充電器提供 1 個 smart 2.1A USB 接口、1 個 1.5A USB 接口及 1 個 1.5A Type-C 接口,電力智能分流匹配各式數碼產品。

內建 5000mA 鋰電池,接上電源插座隨即補充移動電力,無須攜帶額外線材。外設 4 格電力燈號,快速判斷剩餘電量。

採用國際折疊式插頭,支援 100-240V 全球電壓,並附帶英式和歐式轉換插頭,助您快速整裝待發。設置過充、過熱、短路、過功率、過壓及過流保護共六重安全防護機制,出行省心省煩惱。

【立即購買 PISEN 二合一電池旅行充電器 – 香港授權商店 】
免費上門送貨、有壞包換及 12 個月官方保養 - https://anlander.com/