家居裝修紀錄(8)- 門的價格不是全部,門框的價格讓你失預算


買樓裝修紀錄】上回同大家講到門嘅種類,今次就同大家入戲肉,講講門嘅價格。

一般來講行入門店,會有好多款唔同嘅門擺出來俾大家揀(門店唔俾拍照,所以無相輔助說明)。大部份嘅門店將房門及大門分別放係舖嘅左右兩邊,或者前後擺,想睇咩門入去問清楚先好睇,唔係睇成粒鐘都睇錯種類。

門店擺出來嘅門睇落雖然好多款色,但其實來來去去都係個幾隻「木皮款式」及「木皮嘅顏色」。如果唔係揀防火門嘅話,基本上你睇到嘅「款式」及「顏色」係可以隨便搭嘅。


實價可能比面價貴一倍

揀好左門款、木皮款式、木皮顏色,當然係埋位計數俾錢,但係當你埋枱嘅時候就會發現埋價錢係你求先望到嘅 0.5 – 1 倍。你望個門款係 HK$1,500,埋單可能要 HK$3,000;望到係 HK$2,500,埋單可能要 HK$3,500。

點解會咁?好簡單,因為你求先一路係到揀嘅木皮款式及顏色只係講緊「門」本身,配合「門」使用嘅「門框」係唔計在內的,而門框嘅價錢係無寫出來,所以當你埋枱嘅埋門框價錢時同你一路睇緊嘅會有差距。


door price

實際案例分享

為左清晰說明,石先生去其中一個知名可靠嘅「三木」門店求其問價,等大家都有個參考。頭兩行(A)係實門款 A;(B)係實門款 B;而第三行係指門框,分別寫上(A)及(B)嘅門框價格。

大家可以見到,(A)門嘅價格係 HK$2,500,而門框嘅價錢就係 HK$1,650,夾埋要 HK$4,150;(B)門係 HK$3,150,門框要 HK$2,050,總數夾埋 HK$5,200。如果你無預門框嘅價錢,就咁行入去門店睇門,睇到啱哂,然後埋枱先要再加多啲 Budget,真係繼續去又唔係,再揀過又浪費時間。


既然係咁,門又係咪一定要門框呢? 哈!其實又唔係,下回再同大家分享。

家居裝修紀錄
家居裝修紀錄(1)- 睇樓與揀樓
家居裝修紀錄(2)-「真.首期」俾幾多?
家居裝修紀錄(3)- 電制制面價格差一倍,走進內街很重要
家居裝修紀錄(4)- 電制單制定雙制?唔好係咪都雙制
家居裝修紀錄(5)- 牆的電制要有 USB 嗎?
家居裝修紀錄(6)- 電制圖點劃好?直接劃上去吧
家居裝修紀錄(7)- 買門?門最少都有分三種
家居裝修紀錄(8)- 門的價格不是全部,門框的價格讓你失預算






【此文章刊載於石先生部落;標題:家居裝修紀錄(8)- 門的價格不是全部,門框的價格讓你失預算;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】