【無題】自僱與旅行


由今年年初請多個同事開始,就算有得去旅行都未必好放心,都會先思考啲野係咪做得切。

以前有得去旅行,邊會想咁多野。無錯!去旅行都要做野,但自己工要做嘅野多極有限,每日要睇住,每日都要做,但用嘅時間有限,旅行前後清哂佢又得,旅行期間每日做一兩個鐘清左佢又得。

請多個同事,證明要做嘅野已經唔係一個人做得哂,係要 Keep 住做不停做。當同事做緊你以前日日做緊嘅野,自己就要搵其他野做,令件事可以再發大啲。


『有啲咩叫同事做啦!』

叫同事做可以,但同事都有佢要忙嘅野。同事做得比你好嘅野無理由自己做,而且你做到嘅野同事未必做到,更何況有啲野好策略性,呢啲野無可避免要自己做,仲未係時候假手於人,所以人在旅遊,心在生意,應該係唔少自僱嘅心底話。

無錯!去旅行好開心,也都投入去旅行,但每日撥返兩三個鐘出來做野應該係少不免嘅事。打工仔放假可以選擇性回複,但自僱嘅就無呢支歌仔唱了,而其實當你做到中高層,其實都無呢支歌仔唱。


『你今年好似飛少左喎!』

係,今年真係多野做,所以飛少左。有得飛有啲都無飛,更何況工作事忙,稿件壓力大增,再去即係加稿債,都係唔飛好過飛了。






【此文章刊載於石先生部落;標題:【無題】自僱與旅行;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】