秋電展 2017,科技潮流請看 StartUp Zone


不經不覺又係 HKTDC 秋電展嘅日子,每年入展行行,睇下已經係活動嘅一部份。

今年行展後唔同大家講有咩新野,將分享講番成個展上面。今年嘅展同以往都係差不多,有大量嘅零組件廠商,而呢個也都係香港秋電展嘅特色,但今年也多左一個重點展區,就係 StartUp Zone。

如果你睇資料嘅話,你會記得舊年都有 StartUp Zone,但今年嘅 StartUp Zone 面積比過去大好多,放眼看過去無 100 檔都有 80 檔。


TDC_Electronic_Fair_2017_04TDC_Electronic_Fair_2017_05

StartUp Zone 展示嘅產品基本上都係一啲成品,而且唔少都係配合新技術嘅香港製造,對比展區其他部份有大量中國大陸嘅零件廠或者一啲外國配件商,呢個 StartUp Zone 真係抵讚。

當然,StartUp Zone 入面都會夾雜左啲奇怪野,但行一轉 StartUp Zone 基本上都可以睇到個年嘅科技潮流大概有啲咩。

例如今年有間西班牙公司展示嘅係 Google Glass 2 Solution,賣嘅係影音通話系統;也有運用網絡配合硬體的多國語言翻譯機,只要一按講話,便可以即時語音翻譯整句句子。


如果你想知道香港有什麼新創公司,正在做著什麼的科技創新,有什麼真實的產品,可以在市場上發售,很值得到 TDC 的秋電展看看。

TDC_Electronic_Fair_2017_02TDC_Electronic_Fair_2017_06






【此文章刊載於石先生部落;標題:秋電展 2017,科技潮流請看 StartUp Zone;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】