【澳洲 布里斯班】每年的這天,從中午到晚上都要留在河邊的 Light the Night 



來到澳洲,發呆行來行去最多,特登去睇嘅景點近乎無,唯獨尋晚係 Brisbane 河邊等睇煙花最過癮!
香港放煙火活動得夜場,但呢到仲有日場。日場係螺旋槳飛機係嘅低飛表演,人人抬高個頭都見到表演。

入夜前再有一個加強版表演,噴射式戰機低飛,提醒作個城市,今晚有表演,然後再來大型轟炸機低飛巡航。

最後係煙花發放前,噴射式戰機再一次在市區低飛,如禮炮般揭開煙花序幕。


Brisbane 河岸兩邊較維港近,煙花更近民眾,震撼度更高之餘,煙花唔止係一個方向,係民眾嘅後面都有,有一種前後夾攻嘅感覺。






【此文章刊載於石先生部落;標題:【澳洲 布里斯班】每年的這天,從中午到晚上都要留在河邊的 Light the Night ;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】