一年容易又暑假,呢頭搞掂書展,動漫展也都要收爐,跟住落來嘅大展就係「美食展」。今年嘅美食展一如以往,場面盛大,單係新聞發佈會加展示區已經要動用到 部份嘅 Hall 3B 展區,真係熱鬧到不得了。

Food_Expo_2017_01

Food_Expo_2017_02

新聞發佈會當然唔係得個講字,仲有得食先至令現場出席嘅記者朋友可以試真啲。一入場石先生食嘅係今年程班長嘅新出品 – 擔仔麵。

台灣擔仔麵話就話係新出品,但去過台灣嘅都知去到台灣點可以唔食擔仔麵,而擔仔麵好食得來最重要嘅就係要份量剛剛好。一般香港嘅擔仔麵唔知點解總係要調較成香港口味,搞到擔仔麵變成一碗台灣麵,完全唔係個回事。


程班長嘅擔仔麵就唔同,真係一碗擔仔麵,一種台灣嘅味道,沒有多沒有少,就係一碗普普通通嘅台灣擔仔麵。聽落好普通,但其實係香港做番同台灣一樣嘅擔仔麵真係唔容易。大家來緊去美食展,記得要搵下程班長食番碗真係台灣嘅擔仔麵。

Food_Expo_2017_04

Food_Expo_2017_05

去得美食展,無理由只係講台灣野,仲要支持本土,食番啲香港口味。

鋰魚門紹香園出哂名最勁嘅係全人手制造,唔用機器,但追上時代。其實單係人手制造呢個位已經值得支持,試問香港仲有幾多手藝野,而且整蛋卷嘅店舖能夠全人手,即係要請番唔少師傅,每個師傅背後一個家庭,你思考下你買一盒紹香園背後嘅意義有幾大。


因為人手制造嘅關係,其實紹香園係現場只係展示左新口味,但人手造數量唔可以多,石先生也都無謂浪費人地嘅野,無食到呢隻新口味,大家都係入場慢慢試,幫襯下,真正支持下香港嘅傳統店舖。

Food_Expo_2017_06

Food_Expo_2017_07

唔想咁亞洲,可以食下呢啲外國口味。黑松露魚蛋聽落都真係唔簡單。

記者會現場當然有得試食,食出黑松露味,但去到會場除左食之外,仲可以買番屋企,好似呢個攤位每日首 20 顧客就可以用 HK$1 買黑公露醬返屋企,你試抵唔抵?


Food_Expo_2017_08

Food_Expo_2017_10

唔想食,想好似石先生咁入場睇家具,一樣可以,例如媒氣攤住就有展出最新嘅爐具,好似上圖嘅 Hello Kitty 媒氣爐真係一絕。如果你係 Hello Kitty 迷真係唔知買唔買好。

Hello Kitty 唔啱嘅話仲有呢個可以就咁放上爐面嘅小焗爐。今時今日唔知點解人人廚房都好想要個焗爐,但其實一個焗爐咁大,要放得耐真係毫不容易,所以媒氣推出嘅呢個焗爐就好特別,佢可以直接放係爐面上面用,而且尺寸一啲都唔細,放隻雞都無問題。

對佢有興趣嘅入場後不妨去望望,真係好 AMAZING。


Food_Expo_2017_12

Food_Expo_2017_15

至於呢個 Happy Water 令左係咪 Happy 就唔知,但佢 5L 裝嘅設計就好特別。

外面睇落只一個普通紙箱,但佢實際上係一個 5L 嘅直立式水桶,你只要打開包裝最底個個「OPEN HERE」就會即時變成一個水桶,你可以直接係呢度取水使用,正方形搬運方便之餘,拎起來仲要就手唔會冼來冼去,去露營嘅朋友可以將佢放入考慮之列。

Food_Expo_2017_16

講到底,美食展今年日期係:2017年8月17至21日,大家記得入場啦!



【此文章刊載於石先生部落;標題:暑假又到!美食展又來!唔睇都要食啦下嘛;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】


PISEN 二合一電池旅行充電器- 內含 5000mAh 電池並附英式、歐式插頭

front-banner-iphone-07
旅行出差行李務求輕便,PISEN 二合一電池旅行充電器既是充電器又是充電寶,在外為手機充電;返回室內接上電源插座,還能同時為裝置與充電寶補充電力。設計緊湊輕巧,一物二用減輕攜行負擔。

PISEN 二合一電池旅行充電器提供 1 個 smart 2.1A USB 接口、1 個 1.5A USB 接口及 1 個 1.5A Type-C 接口,電力智能分流匹配各式數碼產品。

內建 5000mA 鋰電池,接上電源插座隨即補充移動電力,無須攜帶額外線材。外設 4 格電力燈號,快速判斷剩餘電量。

採用國際折疊式插頭,支援 100-240V 全球電壓,並附帶英式和歐式轉換插頭,助您快速整裝待發。設置過充、過熱、短路、過功率、過壓及過流保護共六重安全防護機制,出行省心省煩惱。

【立即購買 PISEN 二合一電池旅行充電器 – 香港授權商店 】
免費上門送貨、有壞包換及 12 個月官方保養 - https://anlander.com/

Stone IP 目前是自由撰稿工作者 + 社群網站經營,曾經於 Engadget 中文版工作八年之久,職至高級編輯。文章撰寫以貼近生活為主,內容以科技網絡與旅遊紀錄較多。此博客瀏覽量已超越達到 1,300 萬。