【TechRitual】3HK「自遊數據王」暑假多送 1GB,呢 3 條旅行路線就啱用啦!


3HK 今日藉暑假嘅機會推出全新嘅旅遊上網數據計劃,計劃名叫「自遊數據王」,主力係針對一啲「非超高用量」嘅旅客。

計劃有兩個價錢,分別係:

  • HK$78 – 200MB
  • HK$198- 1GB(至 30 Sep 為 2GB)

覆蓋嘅地方包括:


  • 中國、台灣、澳門
  • 奧地利、丹麥、愛爾蘭、意大利、瑞典、英國
  • 澳洲、南韓、印尼、新加坡、日本、斯里蘭卡、馬來西亞、泰國、菲律賓、越南
  • 美國、加拿大

就咁睇呢個計劃,相比番 3HK 本身嘅預付卡或者日費計劃都唔算特別抵,但如果你有一啲旅行路線剛好搭住嘅話就用得啦!

石先生望住呢個計劃都度左幾條路線,大家可以望望啱唔啱用:

中國及澳門 - 好簡單!去澳門時入埋珠海等等 200MB 保持番基本聯絡可以,如果要 1GB 應該三四日旅程啦!


美國及加拿大 - 去美國或者加拿大,兩個地方跨境玩嘅話,基本夠用,特別適合一啲轉機嘅用 200MB 用住先,然後去到個邊出境先再買卡嘅朋友。

新加坡澳洲 - 呢個都係轉機嘅朋友用,如果係搭新航轉機去澳洲,呢個玩法都可以,新加坡個程留 24-48 小時 1GB 都算夠用,然後再上機去到澳洲落地做埋聯絡,用埋剩低個啲再買當地卡。

以上三條路線係石先生想到用得著嘅路線,大家不妨參考下。如果你話更多玩法其實仲可以搭本身唔同嘅日費計劃來玩,好似英國、愛爾蘭可以搭埋啲日費計劃去埋冰島之類,但呢啲再深入,變化更多就要各位自己研究下啦!







【此文章刊載於石先生部落;標題:【TechRitual】3HK「自遊數據王」暑假多送 1GB,呢 3 條旅行路線就啱用啦!;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】