【TechRitual】Microsoft 與 BlackBerry 已轉換手機行業跑道,密密地做生意


見到 BlackBerry OS 嘅新聞,講番佢地即將唔支援 WhatsApp,真係又見證一個時代嘅過去。

想當年 iOSAndroid 登場,對於本在市場嘅 Windows Mobile 及 BlackBerry 真係一大打擊,因為以往唔智能嘅手機突然追上同佢地一樣咁智能,而且進步速度仲要俾佢地快,相信震撼左佢地管理層。

作為市場嘅既得利益者,Windows Mobile 及 BlackBerry 當然想通過自我改革來打追上對手。經過咁多年,事實證明自我改革失敗,客戶已經轉投 iOS / Android,唔再對 Windows Mobile 及 BlackBerry 有任何幻想,而 Windows Mobile 及 BlackBerry 也接受現實,退出與 iOS / Android 爭逐嘅行列,接受現實。


今日嘅 Microsoft 及 BlackBerry 已經唔再在意平台,唔再在意第一線嘅爭奪,因為佢地明白到只要客戶鐘意用佢地嘅產品,不論佢地有無平台,有無 OS,用戶都一樣會幫襯佢地,所以你見 Microsoft 近乎放棄自己手機系統嘅同時,大力將自己嘅服務,例如 Outlook、Office 推出 iOS / Android,接觸更多客戶。

而 Blackberry 就繼續利用自己「安全」呢個品牌,配合 Android 賣主打安全、主打商用嘅手機,留住班舊客,至於生產手機呢啲高風險微利就留番俾 TCL





【此文章刊載於石先生部落;標題:【TechRitual】Microsoft 與 BlackBerry 已轉換手機行業跑道,密密地做生意;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】