好家具得看這裡的「香港家庭用品展及國際家用紡織品展」


家庭用品,聽落好簡單,但點嘅家庭用品先啱你,點先係好嘅家庭用品,好多時我地根本唔知。個個師奶貪平走去換個超級市場送嘅煲,覺得咩煲都一樣,但其實一個煲係用咩材料做,用咩鐵,會否散發有毒物質,係用咩不銹鋼(不銹鋼都有好多種),每樣都仲有好多細節。

有人鐘意買 LC,鐘意佢鑄鐵,但其實一個鑄鐵煲拿得來做咩?係咪啱你煮野,拿個幾斤重嘅鑄鐵煲來煮公仔麵係咪有啲大材小用呢?好多野都係要睇多啲,好似一個普普通通嘅煲都係毫不簡單。 TDC_112

這個看似來平平凡凡的煲看起來很簡單,但實際上功能卻很多,要比外面普通的煲厲害,要買煲的話絕對值得買這個。


TDC_113

為什麼這樣說呢?你看看這個手柄的位置。這個位置有一個翻開的夾,只要把它夾在煲蓋上就可以頂著,讓它不會掉出來。

TDC_114

當我們可以頂著煲蓋,這樣用煲邊預先設計的位置把湯倒出來就完全不用怕了。

TDC_119

TDC_116

除了這個設計外,這個煲蓋的位置也有不同,它有一個小設計,可以把煲蓋 HOLD 在手柄旁的位置,使用起來很方便。


TDC_115

TDC_111

這次的「香港家庭用品展及國際家用紡織品展」以 LIFE 為主題,各代表 Lifestyle,Interior,Feast 及 Enrich。每個展區出面都有一個由知名意大利設計顧問公司 A+A Design Studio 設計嘅展示區,利用不同顏色主調及室內裝飾,揭示2018年春夏的設計潮流。在這些特別展位裡就可以看到精選又美的展品,然後再進展場尋找公司。

2017 年 4 月 20 至 23 日就是「香港家庭用品展及國際家用紡織品展」的展期,大家有興趣記得畏把握時間啦!

TDC_1111TDC_1112TDC_1113TDC_1114TDC_1115TDC_1116TDC_1117TDC_1118TDC_1119


EVERSWEET 智能寵物飲水機 - 活水更健康
https://anlander.com/





【此文章刊載於石先生部落;標題:好家具得看這裡的「香港家庭用品展及國際家用紡織品展」;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】