這家網購平台用一個 7 天期限的副產品,帶來全年一半的下載量

Browse By

ADS

一件產品要成功,好多時唔只係產品本身要做啱野,也都要其他副產品做啱野。細細個讀書,老師會同你講副產品係主產品嘅延伸,係同主產品有協同效應嘅野,但好多時候副產品同主力產品並唔係有一睇就明嘅關係。

好似作為 Online Store Platform 嘅 Boutir / Boutir Collect(下稱 Boutir),連續兩年藉年宵呢個機會搞左個年宵地圖,幫人係年宵呢個咁混亂嘅地方搵攤位。成件事聽落同佢地做緊嘅 Online Store Platform 無咩關係,所以石先生特登走去問 Boutir 嘅朋友,到底大費周章搞呢件短則七日,長則十四日嘅活動到底有咩成效。

根據朋友嘅說法,其實 Boutir 每年搞年宵地圖真係無實際嘅金錢收入,仲要俾錢公關公司去幫手搵報導做宣傳,但呢個短期活動搵來嘅下載量、網店數字都有明顯上升,所以第二年先再接再厲。

一個 Offline 嘅年宵地圖點樣幫到 Online Store Platform 呢?原來 Boutir 係把握媒體每年均會關注年宵市場呢個點,利用年宵地圖呢個獨特又無對手嘅功能,吸引媒體報導,利用媒體去增強曝光,所以佢地係做呢件事上又會真金白銀搵公關公司返來,就係為左將媒體曝光放得更大。

有媒體幫手宣傳,Boutir 嘅下載量有爆發性嘅上升,也都係全年最多人 download 嘅時間,據朋友講,年宵期間嘅下載量幾乎係全年嘅一半,都咪話唔厲害。

除左媒體宣傳加強品牌、下載量上升,原來 Boutir 為左做年宵地圖嘅資料搜集,每年都識到好多開年宵嘅後生仔,有啲開完年宵賺到錢,仲會繼續做埋 Online Store,也都有啲以前唔知 Boutir,但一直做開 IG Shop 嘅係年宵過後直接係 Boutir 開店。

一個周期短嘅副產品,幫主產品賺到品牌宣傳、商舖及消費者,一出三得,唔怪得之 Boutir 連續兩年都搞年宵地圖啦!Boutir 之後仲有咩搞作呢?石先生唔知講唔講得,下次見到朋友問過先再同大家分享。




【此文章刊載於石先生部落;標題:這家網購平台用一個 7 天期限的副產品,帶來全年一半的下載量;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】