D-LINK DIR-879 開箱文,是時候把 Router 升級到 5G 了 


提起 Router 好多朋友都會有疑問,例如屋企個個係咪太舊,駛唔駛換新,而如果換新又應該點揀,始終 Router 呢樣野雖然係實物,但用落又好虛無,都唔知點揀好?

Router 外貎睇落一樣,實際上已經變左幾代,情況就好似我地手機訊號由 2G 升級至 3G,進步到依家嘅 4G 咁,愈來愈快。你屋企個個十年前嘅 Router 分分鐘仲係停留係 2G 年代。

簡單咁講,Router 用嘅 Wi-Fi 制式以 802.11 為代表,早年嘅 Router 會寫 802.11a/b/g,a/b/g 係代表速度,而十年前嘅 Router 一般都係 802.11a/b/g,速度約 54Mbps;但五年前好啲嘅 Router 已經普遍支援提高左一級去到 802.11n,速度進入 150Mbps 時代。近年 Router 更開始進入 802.11ac 嘅階段, 速度上升至  433Mbps,所以你如果問屋企個隻舊到舖塵嘅 Router 駛唔駛換,石先生可以答你一定要換!


2017-01-09-18-46-57

從購買嘅角度去考慮,今時今日嘅 Router 係型號外好多時候已經有寫速度,代號寫法係 ACXXXX,以今次開箱嘅 D-Link DIR-879 為例,型號數字完全代表唔到任何野,但佢盒上嘅 AC1900 卻代表最重要的連線速度。

D-Link DIR-879 標示嘅 AC1900 其實代表 Router 係 2.4GHz 及 5GHz 呢個頻率上相加嘅速度。以 DIR-879 為例,其 2.4GHz 速度係 600Mbps,5GHz 速度係 1300Mbps,兩者相加就係 1900Mbps,而呢個數字也即係 AC1900。

以今時今日嘅 Router  來計,2.4GHz + 5GHz 有 1900Mbps 已經算夠用,因為大部份屋企嘅上網速度都未必超快,加上用嘅可能都係一兩部手機平板,係使用需求唔大嘅情況下,一台 AC1900 已經好足夠。


dlink_01

D-Link DIR-879  這類型的 Router 由於支援 802.11ac 制式,加上多天線指向設計,在體積上要比以往我地成日見到嘅細小 Router 要大,但體積與速度某程度上也都成正比,所以大家要換 Router 也都要留意空間嘅問題。

DIR-879 本身支援近年 Router 常見嘅 2.4GHz 及 5GHz 兩個頻率,2.4Ghz 覆蓋範圍大(對牆等穿透力較強)但速度較慢;而 5GHz 覆蓋範圍細但速度較快。D-Link DIR-879 嘅好處係佢本身將一個 Wi-Fi 訊號(SSID)集中處理 2.4GHz 及 5GHz,係使用嘅時候會自動幫你係 2.4GHz 及 5GHz 之間轉換,唔駛好似某啲牌子嘅 Router 咁,需要你自已係 SSID  個度二揀一,使用上會方便好多。

例如你個 Router 放係廳,而你又係廳,佢會幫你自動轉去用 5GHz,享受較快嘅速度,而如果你入左房,收 5GHz 無咁好,佢就會自動幫你轉用 2.4GHz,保證連線穩定性,唔駛驚斷下斷下。


dlink_03

開盒見到 D-Link DIR-879 呢隻 Router,你會發現佢有四支可開合嘅天線,各支天線除左可以加強覆蓋外,更因為支援  BeamForming 技術,令我地係唔同方向用嘅時候都更方便。

舉個例子,一隻 Router 四條天線,四條天線(東南西北)會分享連線速度。如果你個 Router 速度係 100,你企係東面就會用 Router 東面個條天線,速度會分薄至只有 25,但係 BeamForming 嘅技術下,Router 就會知道你用緊東面個支天線,佢就會加強番東面天線嘅速度,令你即使只係用東面呢支天線都可以有 50 或者 75 嘅速度,比以往來講都會強得多。

當然,係真實環境下你唔會只係用得一支天線,你會用到幾支天線發射出來嘅訊號,所以配合 BeamForming 技術下,你實際感受到嘅速度會比以往無採用嘅快,至於幾快就好睇當時你嘅環境及網速等其他因素啦!


dlink_05

值得留意嘅係 CNET 早前有做過評測,係測試中顯示 DIR-879 在 5G 部份表現,不管是長距離穿牆還是短距離,都是同級裡傳輸速度最快的,如果你要一枚很強的 5G Router,這個就好選擇。

當然,CNET 的測試是在專業的實驗室裡進行,我們在家裡用到的效果不會像測試速度那麼高,肯定會有折扣的。例如石先生在工作室用到的就無法做這樣的測試速度,但原因不是 Router 問題,而且本來連上的網絡本來就比較弱,所以 DIR-879 放出來的訊號也不會強到那裡去。

unnamed

dir_879_

睇番 D-Link DIR-879 背後,佢本身有 1 個 WAN 及 4 個 LAN,如同大部份嘅 Router 一樣黃色插口嘅 WAN 插口係用來放電訊公司(ISP)嘅上網線,而另外四個 LAN 插口就可以插其他需要上網嘅工具,例如枱機電腦等等。

當然,今時今日大家用 Notebook 多,用到 LAN 插口的機會很低,所以在實際上使用上更重要是以下這個網絡控制功能。D-Link DIR-879 在後台提供一個控制連線用戶選項,可以在這裡選擇為那些用戶連線,那些封鎖,當中還包括計時自動關閉,例如想要控制小孩上網時間等都可以做到。

相對直接關網這個極端的做法,石先生個人更偏好 QoS 控制,它可以讓你選擇用戶連線優先次序,可以把工作的用的排在最高,然後把娛樂或小孩用的排在較後位置,保證工作的上網連線速度,對使用有更實際的影響。

 

imgload

這次開箱的 D-Link DIR-879 不算是最強的 Router,但它支援 802.11ac,擁有 AC1900 能力,加上自由轉換 2.4GHz 與 5GHz 頻率這些實際功能,對於什麼都不想設定,最好不要煩的朋友來說算是一個很好的選擇。

當然,如果你想要多一點的設定也有 QoS 這種控制連線優先權的選擇。至於支援 IPv6、Jumbo Frame 及 Extender 模式這類較複雜的東西就不跟大家分享了,大家還是找熟悉電腦操作的朋友幫忙設定吧!






【此文章刊載於石先生部落;標題:D-LINK DIR-879 開箱文,是時候把 Router 升級到 5G 了 ;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】