心無二用?記者與 KOL,必須二擇其一?

作為一個新晉 Blogger 依莉詩一篇「KOL 化是記者唯一出路?」可以引到石先生雁橋寫文,從影響力來講實好勁,不過你要明白呢個影響力嘅範圍係有限嘅,因為對呢個 Topic 有興趣嘅人只限於係呢個圈嘅人,近啲嘅係科技記者們,遠少少嘅係相關嘅公關或者 Marketing,想再走遠少少都未必得,呢個也就係呢類文章嘅界限。

雁橋話「記者(無論是 Journalist 還是 Reporter) 職責是透過採訪、接觸新聞發生將其真相及意義,透過報導呈現去觀眾眼前,無論是專題、調查採訪、專訪、直播新聞都是傳媒前線的代表人物,應該執著的是資訊背後的「真相」與「意義」,而能否用一個好的 News Angle (新聞角度)去表達資訊,是記者價值所在。」

無錯!從傳統嘅新聞學來講,新聞的確係有呢個作用,但 KOL 有無呢個功能呢?雁橋曰講嘅「資訊型 KOL」來講,一樣有新聞呢個功能。因為「資訊型 KOL」一樣有資訊整合嘅過程,而呢樣本身係新聞機構去做,但由於太小眾加上唔同壓力,令呢啲事變成由「資訊型 KOL」做。

係記者與 KOL 呢件事上,石先生同雁橋嘅觀點有啲差別。雁橋話無法認同做記者又同時做 KOL,但石先生剛好相反,覺得如記者本身有做 KOL 嘅心,只要處理得宜 KOL 及記者兩件事都可以做好。

點解呢?如前文所述,記者 / KOL 即使你會自己搵料,你都無可避免遇到公關,安排去啲公關活動。對公關來講,有啲位係主力搵 KOL,有啲位係主力搵記者,當你既係 KOL 又係記者嘅時候,如果你能夠好好運用,其實係可以做到互補,例如記者主要係快講件事,但 KOL 會係體驗或者有一個同老闆 PM 詳談嘅機會,呢兩個身份就可以做到互補。

石先生明白好多時候好多人都覺得應該要做黑白分明,但其實你衫都唔係得黑白兩色,你落街望下,黑白兩色出嘅機率唔係最多,最多嘅其實係灰色。如果識得用灰色,其實你俾起只係識用黑色或者白色更好。

例如某舊傳媒集團就好鐘意叫旗下啲記者做 KOL,然後有一隊人專門望番啲 KOL 有咩內容,然後抄番去自己度。抄當然唔好,但佢又專搵返自己同事嘅 KOL 來抄,而你個個個記者其實都好難有咩聲出,因為你去緊個個旅程又係公司俾嘅,而你嘅內容本身都算係公司嘅,但公司又叫你做 KOL,再抄番你作為 KOL 嘅野,咁呢啲算係咩呢?算唔算抄呢?而最搞笑嘅係你唔出係 KOL 個邊又得,因為個啲係你自己覺得想出,但公司安排上又用唔著嘅內容。

呢個做法對於記者來講當然累,因為變相好似做多左份工咁,但如果真係係 KOL 個邊做得好其實又係一條出路,只係係實際上又唔係有咁多時間去做,所以叫記者做 KOL 其實都唔係好得,一來無時間,二來記者本身係有賞工作,做 KOL 就變左無賞工作,件事嘅想法同思維未必想得通,但係咪唔得?

石先生覺得可以嘅,只係睇個個人本身嘅位置係咩,佢公司要嘅內容係咩,佢自己做 KOL 嘅內容又係咩,如果唔衝突,其實無壞,例如你係做旅遊嘅,但寫非旅遊野,咁就得啦!

 





【此文章刊載於石先生部落;標題:心無二用?記者與 KOL,必須二擇其一?;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】