「今個月唔做野,三個月後就會乞米」


作為晨型人,石先生當然早睡早起(2100訓0100起身),係早起無咩做嘅時候最好就係同大家講下廢話。

相信唔少人都知石先生近兩年開始左好聽叫創業,正經啲叫 Freelancer,唔好聽叫遊手好閒嘅生活。呢種生活踏入第三年開始更有感覺啦!

做 Freelancer 好聽就成日可以周圍走,但其實每日都要為左搵錢同慳錢而努力。大部份嘅 Freelance 工作唔會即時俾錢,快則一星期,慢則三個月或半年不等,如果你成個月去左玩,下個月都唔會有事,但第三個月開始就會有問題,因為你掛住玩嘅後果會係三個月之後反映,到時望住銀行戶口無收入,你就知自己其實無認真工作。


1-travel_stoneip_any_vietnam

因為唔係個個月月尾都有錢自動入戶口嘅關係,所以每日除左搵錢外,最需要嘅就係慳錢。唔好食咁貴,減省交通費,盡量去同一個地方做最多嘅事等等。

當你做駛呢啲,改變自己銀包有幾多錢就駛幾多錢嘅情況後,慢慢會發現一個人每月嘅使費可以好少,係呢個時候再開始搵錢大計就最好啦!

有人問石先生做咩開 Online Store – HisTrend.HK,因為一睇就知唔會做得大嘅格局,無規模經濟,放唔大。無錯!Online Store 要放大,做到規模經濟絕對唔應該咁做,但石先生同伙伴本來開店就係想多啲 Cash Flow,多一個賺 Cash Flow 嘅地方,唔一定要賺大錢,但要穩穩定定咁有 Cash 返來。做左年幾,HisTrend.HK 好明顯已經達成呢個目標,養唔養到自已?未,但起碼做到每月有 Cash 入銀行嘅情況。


晨型人講到呢到,下次再晨起再同大家講多啲。

 





【此文章刊載於石先生部落;標題:「今個月唔做野,三個月後就會乞米」;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】