洗衣機怎麼買?日式與歐式分別睇完就明

作為一個家,洗衣機可以講係一件避無可避嘅家居產品。

大家成日都會用洗衣機,但到底點樣揀洗衣機又未必個個知,好多人都係屋企用開邊部買邊部,不過洗衣機都有份「日式洗衣機」及「歐洲洗衣機」,你又知唔知兩者嘅差別呢?

石先生早輪因為要換洗衣機嘅關係,曾經好努力咁去研究不同款式洗衣機嘅差別,所以今次就同大家分享下到底「日式洗衣機」及「歐洲洗衣機」嘅差別係咩,如果只係一個普通嘅家庭又可以點揀。

refrigerators_02

日式洗衣機用水勁

首先,我地要理解一下「日式洗衣機」及「歐洲洗衣機」普通係代表咩先!「日式洗衣機」主要係講緊採用沖水洗衣。洗衣機通過大量水沖刷及旋轉配合潔衣劑作清潔,係操作上並不涉及熱水,所以洗衣機內並沒有發熱線。以一部洗衣量達 7 公斤嘅日式洗衣機來講,佢每年耗電量較細,只係 26 kWh,但用水量就係 153 公升,以洗衫來講都叫幾大。

「日式洗衣機」採用沖水方式洗衣,對一些朋友來說也許不太足夠,認為其不乾淨,但實際採用下石先生仍為大部份的衣服都可以用「日式洗衣機」洗淨,只是若你是地盤工人或沾到油彩、䜴油等在衣服上的話,這些頑固污垢就只能先用手來清一下。

refrigerators_01

歐式洗衣機用電多

與「日式洗衣機」相反,「歐式洗衣機」因為採用熱水洗衫,洗衣時會先將水加熱再浸泡衣服等,所以係每年耗電量係 200 kWh,相比同為 7 公升洗衣量嘅「日式洗衣機」26 kWh 要大 10 位,而用水量方面則是 69 公升,約為「日式洗衣機」嘅一半。

一個用水量大,一個耗電多,你會揀邊個呢?以香港電費較水費貴嘅實際情況考慮,石先生個人會選擇「日式洗衣機」,因為能省的錢當然要省。

熱水與毛黴菌問題

「日式洗衣機」雖然較省錢,另一個問題是「日式洗衣機」會有毛黴菌的問題。如果大家記得的話,瑪麗醫院曾經有出現毛黴菌問題,當時的元兇就是洗衣水不夠熱,沒有達到 70 度,導致毛黴菌滋生,而日式洗衣機嘅內部因為長期都係冷水,所以問題會明顯,解決方法之一係不定時幫洗衣機用熱水洗番轉頭。

另一方面,使用日式洗衣機雖然可以省水,但因為沒有加熱,也可能會有毛黴菌問題,導致呼吸系統敏感等情況。若要解決就要把床鋪等放進「日式洗衣機」前先自行用熱水爐的熱水浸泡,然後再洗,減低毛黴菌滋生的可能性。聽到呢到,你大概明點解日本人咁鐘意戶外曬太陽去曬衫,而我地嘅上一輩也都鐘意陽光曬衫,因為呢啲問題係要熱力先解決到。

離心力與中軸問題

有啲朋友會在意洗衣時嘅噪音,而日式洗衣機因為係用轉動高速旋轉去洗衫,洗及檸乾,所以係轉動時嘅速度大多較歐式高,而轉動愈高產生嘅噪音相對愈大。雖然市面上依家嘅日式洗衣機已經靜左好多,但因為洗衣噪音你買部機返來時無得試,所以呢樣真係死症(調番轉都有好噪嘅歐式機,呢度講一般情況)。

另外,日式機因為直立式轉動與歐式嘅橫式滾動轉動唔同,係地心吸力影響下,日式機嘅離心力會勁啲(所以日式幾乎一定直立就係咁解),所以要買日式唔好買雜牌,否則中軸品質唔夠好,機箱就會有歪或不幸斷左嘅情況(呢個都係理論上,實際又係部部唔同)。

熱水洗衫快啲殘

講到日式洗衣機咁多問題,咁點解仲唔被市場淘汰?因為用歐式熱水洗衫又會產生另一個問題,就係熱水洗衫會令件衫受冷縮熱脹影響。

當你持續用熱水洗衫後,你會發現件衫好多時都會有左歪右高嘅情況,左右高低不同或者變長,也會較易甩色,呢啲情況都係受熱水洗衫所影響(用日式未試過出問題),所以你如果一件衫著好耐或者珍而重之嘅朋友,用熱水洗衫就係對衫嘅一個損害。

*部份「歐式洗衣機」都有得揀凍水洗衫

 

「日式洗衣機」及「歐式洗衣機」各有千秋,係多角度衡量後,石先生自已最後係選擇左「日式洗衣機」,貪其對衣服嘅損害無咁大,而床舖等就會先用熱水浸泡再放入洗衣機解決毛黴菌嘅問題。至於你會點揀呢?或者你都可以好好思考下呢個問題。





【此文章刊載於石先生部落;標題:洗衣機怎麼買?日式與歐式分別睇完就明;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】