【飛機餐挑戰】港龍航空 的「不運」曲奇(香港桂林小食)

Browse By

ADS

因航「抄油失敗」愈來愈「縮皮」全香港人似乎都知,而到底點縮皮先會令自己感覺到仲係一間尊貴嘅航空公司呢?好簡單,就係從包裝著手,利用包裝來蒙蔽自己雙眼。

如果你有飛過歐洲內陸機,你應該都會感受到歐洲內陸機個種「慳皮」嘅小食,例如一包花生再搭薯片並俾支水你咁。有時候,航空公司未必會人人都派食物,會由空姐空少拿住一盤小食,每一位乘客去問,睇下邊位有需要就拿,慳皮得來又適合乘客本身需要。

china_guilin_travel1

唔知因航係咪擔憂華人天生怕執輸,有得拿實拿到蠱嘅關係,佢地「縮皮」得來又無採用呢種自由選擇方式,同時又為左保留少少自家特色,所以採用以下呢種短途機小食做法。

由香港飛桂林這種是一小時左右的機程,與香港飛台北差不多,但因為飛大陸可以預期係相近距離嘅情況下小食又會差少少。

空姐拿上來的是一包紙袋,而這個紙袋裡裝的不是「永恒雞捲」,而是「不運曲奇」、一條牛奶朱古力及一支 Bonaqua 精裝水(精裝即係打完波一口氣飲得哂都唔夠喉個隻)。

china_guilin_travel2

嗱嗱嗱!點解呢塊曲奇會否「不運」呢?下面同大家詳細分享下。首先呢塊曲奇本身係朱古力曲奇,食落去唔算淡而無味,有少少朱古力味,但又好難稱得上好食。如果你上機前無飲夠水,自己又無買水上機,食完呢塊曲奇,應該好快都想飲水嫁啦!

食完曲奇唔夠喉,食埋牛奶朱古力好合理,但問題來啦!牛奶朱古力呢樣野,食落口係幾好味,但食完口腔會有一種油淋淋嘅感覺,唔頂得順嘅又想飲水啦!

因航都好貼心俾水你飲,但支精裝水咁大支,你本身口乾收到飲一啖,食完曲奇飲多兩啖,再食牛奶朱古力後飲多啖,成支水就咁無哂!

如果你第一次食,唔識留前鬥後,或者大大力飲水,咁就真係恭喜你啦!因為係呢個時候除左搵空姐拿多支水,你都無咩方法解決,除非接吻嘅口水可以幫到你。

china_guilin_travel4

china_guilin_travel5


HisTrend.HK 限時褔利品:USB Type-C 轉接頭 HK$30 四枚
http://www.histrend.hk/products/usb-type-c-adapter




既是暖蛋,又是電池!充電式電暖蛋登場!

front-banner-iphone-07

冷鋒來臨!氣溫開始急降,除了保暖衣物外,怕凍的朋友也會買暖包、暖蛋來保暖,不過坊間的暖包只可以用一次,每次用完即棄,實在不環保。其實現下也有電子暖蛋,這款 Pisen 智能充電暖手寶,不單是暖手蛋,更是外置電池,一物兩用!

Pisen 智能充電暖手寶得到德國 Red Dot 2015 設計大獎,只要按一按機身的「Hot」,外殼金屬部分就會開始發熱,大約 2 分鐘時間,暖手寶就會升溫至大約 50 度,暖手又得、放入大衣內袋為身體保溫亦得。

內置智能感應,一旦發熱溫度超過 50 度,就會停止發熱,十分安全。而內置電池為 7500 mAh,可以發熱約 5 小時,足夠一般戶外使用。

而機身上備有一個 USB 插口,輸出電力為 2A,可為手機、平板電腦充電。Pisen 智能充電暖手寶有香檳金、白銀、粉紅、粉藍四色選擇,怕凍男女總能選到適合自己的顏色!

此產品提供 香檳金、白銀、粉紅及粉藍四種顏色,有興趣的朋友可以到 HisTrend.HK 選購。

front-banner-iphone-07 front-banner-iphone-07


【此文章刊載於石先生部落;標題:;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】