科技網絡 消費產品 Surface Duo 的目標是為下一個十年鋪路

Surface Duo 的目標是為下一個十年鋪路

-

人生中的雜事太多,寫文章又成為石先生一個讓腦袋好好清空的地方。

Microsoft 日前公佈的 Surface Duo 超越了大家的預期。當 Apple 拿不出創意之時,Microsoft 先把它拿出來,雙屏幕小型 Android 手機與 LG V50 相似,不過想到都未必間間公司咁出。咁,到底 Microsoft 出來做咩呢?


雖然 Microsoft 個名相比 Apple, Tesla, Google, Netflix 無咁 Cool,但其實佢積落來嘅本錢仍然好多,Cash 仍然好多,以公司角度,其實拿少少 Cash 出來研發一啲野,做少少冒險嘅產品其實唔影響公司存亡,與 SONY Mobile 出錯左一部 Xperia XZ2 系列,搞到手機部門跌至灰飛煙滅完全唔同層次。


測試新市場

更何況,自當年 Microsoft Surface 推出後帶領的設計風潮,確實影響左一堆生產 PC Laptop 嘅廠商,令佢地可以有新嘅動力去推動 PC Laptop Design。今次 Surface Duo 嘅推出未必可以幫 Microsoft 賺到錢,但佢可以成為一個示範點,也可算係 Microsoft 幫一眾 PC 廠做嘅真實市場測試。試下到底咁樣嘅 Form Factor 有無消費市場,如果有,或者又可以重演當年 ASUS 創造 eeeBook 嘅新風潮。

事實上,當外媒見到 Surface Duo 使用 Android 就認定佢係 Mobile 的時候,石先生想到嘅係當年都曾經潮興過一排嘅 UMPC,即比 iPad 仲要早出現,而其實一直都有市場嘅微型電腦。

微型電腦呢個概念由當年 Nokia 9000 系列,到後來嘅 Palm / PDA,BlackBerry,UMPC,Tablet / iPad 一直都想做到,但始終係大小、效能、續航力上都處理唔好。

Productivity Mobile Device

今次 Surface Duo 雖然好多人認定係一部 Mobile 好似手機咁,但其實石先生更覺得佢係一部 Mobile PC。Microsoft 嘅目的係要再次進入 Productivity Mobile Device 呢個市場,令大家可以係 PC / MacBook 外有一個便攜又能夠工作嘅工具。


當你用呢個目標來思考,你就可以大概理解為何有 Surface Neo(因為縮到 Duo 嘅 Size 但有 Neo 功能先係終極目標),及為何你見宣傳片內的 Surface Duo 盡是生產力,而且不一定是左右開,可以上面開,因為當上下都係屏幕時,做到嘅野就如同傳統 PC 相似,無論係使用體驗上,或者介面都會較令用戶熟悉。


當然,你可以見到今次用嘅 Android 系統,原因不外乎係續航力及 Apps 的考量。Microsoft 推出新 Windows 10 以來,持續修改,但仍然未係一個完全體,仍然有大量問題。係 Microsoft 角度,未能夠將 Windows 10 與 xBox 結合,成功把 Windows 10 替代舊式的 Embedded System 都未係一個完全體。

更何況 Windows 10 今次先正式開啟 ARM + Windows 10 的新戰線,為擺脱高耗電的 x86 而努力。當 Google 都無辦法唔放棄 Chrome OS,而要係 Tablet 上用 Android 嘅時候,Microsoft 又點會自殺咁將 Windows 10 放入去,令這個 Hardware Form Factor 死於 Software 手上呢?(畢竟新 CEO 是正常人一個)

若然 Microsoft Duo 推出後沒有被市場放棄,能夠賣出一些,那其實目標已達,足以令 Microsoft 繼續這條 Productivity Mobile Device 道路,為 Microsoft 在下一個十年與 Google 及 Apple 在 Productivity Mobile Device 上爭一日之長短,為他日 Windows 10 挑戰 Android / iOS 鋪好台階。



此文章刊載於石先生部落 ;本篇文章包含贊助內容,當您單擊產品鏈接時,我可能會獲得奬勵。

本網站文章部份內容由不同公司贊助提供,全部內容均屬個人意見及感受,並不代表任何公司之言論及立場。如需協助或希望獲得更多有關產品資訊, 請直接聯絡該品牌查詢或∕和尋求相關專業意見。如從而引起任何損失或法律糾紛,本人概不負責。