短消息 【無題】 吊頸都要抖下氣

吊頸都要抖下氣

-

正所謂「吊頸都要抖下氣」,經過忙碌又勞心勞力嘅月份,接下來的月份基本上係提不起勁,做咩都係咁上下,無咩動力。

係呢啲時候,一係就死頂做落去,捱左佢,一係就咩都唔做,直到興趣再長出來。情況就好似球員經過一輪決賽週,雖然興奮,但叫佢再好落力咁踢波,佢都會提不起勁,叫佢 hea 踢下就得,認真?NO WAY。


因為你現實上唔可以唔做野,但狂做落去都會頂唔住,所以採用嘅方法唯有係揀啲重複式無咁高啲工作去做,做啲唔駛用腦嘅,也搵啲新野去做,咁先可以避免悶嘅感覺上來,然後等呢種感覺離去,再加入一些刺激,再推動番動力。



此文章刊載於石先生部落 ;本篇文章包含贊助內容,當您單擊產品鏈接時,我可能會獲得奬勵。

本網站文章部份內容由不同公司贊助提供,全部內容均屬個人意見及感受,並不代表任何公司之言論及立場。如需協助或希望獲得更多有關產品資訊, 請直接聯絡該品牌查詢或∕和尋求相關專業意見。如從而引起任何損失或法律糾紛,本人概不負責。