用數據來說話的 2016 年


廣告狂人話年度詞語係 KOL。哈!以今時今日 KOL 嘅定義,石先生應該無咩資格做 KOL,都係做番一個小小 Blogger,搵 Google Adsense 幫手交下 Server 錢算了。今日係 2017 年第一日,石先生用數據來望望 2016 年唧情況,來個小回顧。

先來睇下 Web Site 人必定有嘅 Google Analytics。2016 年有 888,480 User,2,842,179 個 Page View,每人大概睇 2.43 頁,平均時間 1 分 51 秒。以呢個數字來講,石先生係滿意嘅,因為以今年無再寫『新聞』,只係寫個人體驗、感受來講,數字唔算失禮,而且讀者主要都係香港人,無驚喜但也算正常!

構成 2016 年數字主要有幾個變化,第一係內容上有刻意加入『長青文』元素,延長每篇文章壽命;標題加入『懸疑誘惑力』,令讀者感覺文章與自己有切身關係;第三則是文章更多『專題式』,多篇延續令讀者一看再看。


002

內容改變外,2016 年 Facebook 宣傳做左兩大改變,一係 Fans Page 唔再用自動分享,改用手動分享,提昇分享質素;二係將旅遊相關內容更多分享至旅遊 Group,認識新讀者。這兩方面成效明顯。

現實上應該早就開始以上方法,只是以前沒太關心,直到 2016 年在 Google Adsense 上做了一個主要改變才認真處理。

第一個改變是加入更多 Adsense 廣告單元,讓博客更貼近各傳媒集團等展示廣告的方式,把廣告放在文章中提昇點擊率,從以提昇收入。第二點則是加盟了專業的 Google Adsense 廣告公司,通過他們的技能進一步增加收益。


001

這兩個改變明顯讓 Google Adsense 收益倍增,從 2015 年約 $10,000,上升至 2016 年約 $30,000。仔細觀察上圖的話,可以發現收益上升主要是下半年的事,年中也正正是進行以上兩個舉動的時間,可見差異明顯。

隨著 2017 年持續進行有關措施,估計 Google Adsense 收益有望進一步提昇至 $50,000。至於 2017 年 Blog 部分有咩展望?保持番一日一篇已經好難得了。






【此文章刊載於石先生部落;標題:用數據來說話的 2016 年;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】