「嘩!係大陸做侍應真係唔簡單」
「咩事啊?」
「求先個亞媽係到幫個女換尿片,佢叫個侍應幫手」
「換片都要幫手?可以點幫手啊?」
「佢叫佢幫手換」
「唔駛換尿片叫人幫手搵都好常見姐」
「唔係呀,佢叫個侍應幫佢個仔擦屁股」
「頂!唔係麻!」
「係囉!做侍應姐做到咁真係好難做。」

以上的奇妙故事源自上週石先生與朋友回深圳吃「海底撈火鍋」時的情況。

這位侍應的服務態度實在很驚人,誰會想到擔任一家餐廳的侍應有需要幫別人的兒子擦屁股呢?這到底是為客戶服務到底,還是做侍應已經做到無底線呢?大家自行定奪,不過餐廳看來有必要另闢嬰兒專用間。





【此文章刊載於石先生部落;標題:【石.化.遊】萬能的「海底撈火鍋」職員;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】


Stone IP 目前是自由撰稿工作者 + 社群網站經營,曾經於 Engadget 中文版工作八年之久,職至高級編輯。文章撰寫以貼近生活為主,內容以科技網絡與旅遊紀錄較多。此博客瀏覽量已超越達到 1,300 萬。