【石.化.遊】Uber 繞路記


這是本周在 WhatsApp  裡的對話

『司機好似繞路喎!點算?』

『唔好依家嘈,佢發老脾係到放低我地點算呀?又要同佢係到爭論, 慳返啖氣好過。我地搭緊嘅 Uber 嫁麻,有哂 GPS 定位網絡追蹤,你睇地圖有哂紀錄佢行車路線, 睇住佢繞路地圖繞左幾遠,唔駛擔心,落車講埋拜拜先處理都仲得。 』


『咁錢呢?Uber 落車就扣錢啦喎!』

『我地依家手機截哂啲圖先,我再搵埋原本條路啲實時路況, 佢就算想賴塞車都唔得,到時 Uber 會退番俾我地嘅。』

『咁唔理了,落車再搞,我都唔想同佢爭論,最怕呢啲, 根本雞同鴨講,永遠都係自己最有理。』


『係嫁,一陣落車搞啦實得。』

如是者,石先生一行人便在下車後向 Uber 申訴,並在即日取回有關繞路被多收的車資。各位如果乘搭 Uber 發現被繞路也可以相用類似的方法啊!






【此文章刊載於石先生部落;標題:【石.化.遊】Uber 繞路記;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】