【石.化.遊】以色列獨有的「層層停」電梯


「有無搞錯呀!落來食晚飯都遲到」

「哎呀!我都唔想嫁,酒店部電梯囉!明明得我無人都要層層停,仲要按咩制都無反應,好似撞鬼咁」

「哈哈哈~~~ 你唔係撞鬼,你搭個部係以色列特有嘅電梯來,你唔識睇希伯來文咪咁囉!佢係咪有盞燈長著?」


「係呀!係呀!你點知嫁。」

「個部係『安息日』專用電梯,專俾猶太教徒乘搭,因為佢地每個星期六都唔可以做任何野,包括開燈同按電梯等等,所以部電梯咪層層停,專俾佢地用嫁。你見到著燈個個制寫住『Sabbath』,即係安息日咁解。」

「噢!但依家先星期五炸喎」


「猶太教每一日由日落開始計,所以依家星期五夜晚已經係猶太教星期六了。」

「下!咁我一陣咪要層層停上番去,仲慢過行樓梯?」

「唔係,人地得一部係『安息日』模式,你唔好入錯咪得囉!」






【此文章刊載於石先生部落;標題:【石.化.遊】以色列獨有的「層層停」電梯;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】