hkpolice.gov 到底是什麼?跑來這個網站也許是這個原因


石先生每日都會望一望網站「石先生部落」嘅數據,用來作一個簡單分析,總比望 Facebook 有幾多 Like 來得實際。

今日望一望數據,望下有咩 Pingback 竟然見到有條咁嘅 Link:

proxy.hkpolice.gov/notify-Notify-Policy-Message-PHQ?http/stoneip_info/aHR0cDovL3N0b25laXAuaW5mby9jYXRlZ29yeS90cmF2ZWx3b3JsZC9hbGwtYWJvdXQtc3lkbmV5


 

望到呢條 Pingback 第一時間當然係驚一驚啦!

話哂都寫住「hkpolice.gov」喎!.gov 唔會咁求其人人都申請到,應該都八九不離十吧!係呢個時候石先生都會怕一怕唔同有人查住我個 BLOG,睇下有無咩敏感野咁睇得起石先生?

這個好奇心促使走進 Google Analytics 再慢慢搵多啲來睇下,結果發現由 2013 年至今天 2016 年來自這個 proxy.hkpolice.gov 的有紀錄數據只有 12 個。如果以監控來講都真係好懶,一個月都查唔到一次,真係有咩風都收唔到啦!


hkpolice_gov_01

既然經 proxy.hkpolice.gov 入得來,咁到底呢啲人係睇咩內容呢?

按入去 Landing Page 望下,原來呢 12 個人都係睇旅行相關內容,分別係關於峴港及新加坡機場這兩篇文章:

 

如果說 hkpolice.gov 是一個監控,是看這兩篇文章來監控應該是有點太跨張,不如猜測警察在警察局內利用電腦不務正業,尋找旅行資料時通過 proxy.hkpolice.gov 抵達網站,這樣或許是比較合理的推斷。


hkpolice_gov_03 hkpolice_gov_02

在 Google Search 「hkpolice.gov」有兩篇文章提到發現這種 Pingback,分別是:

如果說 MO’s notebook 3.75G 是被監控也說還說得過去,始終是寫時事評論,但悟樂也不過是生活分享,要監控也就太搞笑啦!

反正石先生再查找了一些友站的的數據後也發現了類似的情況,看來是有人在「警察局之類使用 proxy.hkpolice.gov 的地方」(此為推斷)不務正業,觀看網站尋找資料而已,大家如果看到類似的東西也不必太在意,除非數字太高不尋常吧!






【此文章刊載於石先生部落;標題:hkpolice.gov 到底是什麼?跑來這個網站也許是這個原因;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】