【教學】Flight Aware – 免費實時航班路線查詢

接機好多時候都好擔心班機會早左或遲左,睇住機管局個個系統唔係唔好,但因為佢只係照顧抵港航班,所以航班如果早左嘅話就會好遲先通知,對於去機場接機嘅朋友來講就有啲「後知後覺」,所以今次介紹呢個 Flight Aware 就好適合,因為佢係實時提供航班資訊。

Flight Aware 嘅網站係:zh-tw.flightaware.com/

入網站前首先你要知一樣野,就係航班編號,例如石先生今次查嘅係 QR816,係卡塔爾航空嘅航班,輸入後就可以睇到航班資料,知道航班係由 DOH/OTHH 起飛至 HKG/VHHH。

orbi 子母路由器,屋企上網無死角。
詳情請點擊:http://netgear.anlander.com

見到起飛點同降落點準確後,你便可以看到有關的起飛與降落時間。

以香港國際機場的降落時間為例,你可以看到有幾個時間,分別是 21:01 HKT、20:25 HKT 及 20:15 HKT,第一個時間是機票上寫的預計的時間,而計劃是飛機預計的預落時間,而 7 日平均當然就是根據過去紀錄而出現的時間。

因此,從這些數據來看你可以預料這班機很可能會早到,在 20:15 降落,並利用約 20 多分鐘滑行到停機坪讓乘客降落,若再加上等乘客步行過關、取行李等等可能 9 點多就能經過海關步出禁區,所以若接機者以為 9 點才降落,9 點半多才抵達機場便有遲到的風險。

接機的朋友多多留意囉!

flight_map





【此文章刊載於石先生部落;標題:【教學】Flight Aware – 免費實時航班路線查詢;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】