【東京.東京站】「斑鳩」性價比高,唔駛想衝得過


這條題聽起上來很 香港至 Top 手機資訊網站 Eprice.HK,但事實上「斑鳩」又真係好好性價比。石先生 今朝勁早起身出門口搭飛機,係 Facebook 遇著係歐洲風流快活嘅 雁橋曰 出左篇 東京快閃 36 小時,當然要也快快問啲意見,始終佢都係今時今日仍然敢講心裡話嘅人,試問社會仲有幾多。

以「斑鳩」位處東京站嘅位置,真係夠哂方便,就算唔拿住地圖,係東京站入面跟位「拉麵一番街」嘅指示都一定搵到,係方便性方面一流。「斑鳩」一碗麵不過 1060 日圓,雖然唔想好平,但係以佢好味嘅程度,加上名氣同門外排隊程度,15 分鐘左右有得食,真係抵過排「咪豬連」。

要講好食及服務,「斑鳩」唔係超濃到有啲咸嘅湯底,但基本要有嘅都有,加上味道一流,性價比之高相比要搵幾條街,排成個鐘先食到碗麵嘅名店好好多。




斑鳩有總店,就係係啲橫街入面,所以呢間東京駅斑鳩應該係最易去的了。

斑鳩有總店,就係係啲橫街入面,所以呢間東京駅斑鳩應該係最易去的了。

東京站入面都一樣要係出門買左票先再排隊入去食,哈哈~

東京站入面都一樣要係出門買左票先再排隊入去食,哈哈~

P.S. 其實你有你覺得六厘舍好食,我有我覺得「斑鳩」好食,有咩好鬥咀呢?各人有各人口味。

東京站入面都一樣要係出門買左票先再排隊入去食,哈哈~#跟石先生去旅行 #日本 #東京 #travel #ramen #東京站 — at 東京駅 斑鳩.

Posted by 石先生 on Saturday, January 2, 2016

 

【旅遊懶人包】快閃東京與拉斯維加斯之旅(全集)


  1. 【香港】SkyTeam Lounge 的位置就在 15 號閘旁邊啊~
  2. 【東京.東京站】「斑鳩」性價比高,唔駛想衝得過
  3. 【東京.上野】麵屋武藏 – 確實值得靜候的豚骨拉麵
  4. 【飛機餐挑戰】達美航空(Delta)的「穆斯林/回教」特別餐(香港東京午飯)
  5. 【東京.成田機場】SHISUI PREMIUM OUTLETS(酒酒井)- 離開前再掃貨
  6. 【日本】i-net Wi-Fi 蛋,去日本時還好有它來陪伴
  7. OneSIM,全球 140 國都可以上網的 SIM 卡,跨國旅遊最合用
  8. 【美國.拉斯維加斯】《太陽馬戲團》ZARKANA by CIRQUE DU SOLEIL – 好看但應該要放棄它





【此文章刊載於石先生部落;標題:【東京.東京站】「斑鳩」性價比高,唔駛想衝得過;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】