二零一六年年初一

Browse By

ADS

二零一六年年初一:拮魚蛋、食腸粉、飲果汁、行下街、隨街泊車搞到咁,真係可悲!

隻眼開隻眼閉三日,社會就無咁多問題,也都和諧好多。英國作為全球最多殖民地嘅國家之一,始終係管治上有啲野值得學習。有限度地迎合當地傳統,部份節目事件隻眼開隻眼閉,讓被殖民地方的人可以放鬆下壓力,呢啲就係高招了。

dragonball

世事就好似龍珠一樣,撒亞人每次打完交就會升 Level,今次旺角好明顯就係吸取左上年雨傘的教訓,本土派明顯全部升 Level,唔係隨便死衝坐係到,會拿垃圾桶扔,會扔磚,會放火,會打警車,也會主動拉番啲警察入自已人堆轉頭,也會追住來打,加大對方受傷程度及處理問 題的難度,明顯唔再係勇武咁簡單。

經過左一年,警察做得啲咩,有啲咩招,幾時先要增援,幾多人先夠打已經有哂參考,本土派人人都有哂心理準備大概知會點,而且部份人可能舊年已經被人拉過,拘捕留案底呢招對佢已經無阻嚇力。

拘捕留案底坐監對一啲安安份份嘅人就有阻嚇力,但如果本身已經生活困難,無咩追求又已經拘捕留案底嘅人士來講無阻嚇力,即使今次拉左下次又會出番來,而且有經驗再有機會就更惡。

今次睇來就係打遊擊咁,警察一來就散去下兩個街口,做路障放火,隨手搵攻擊物,將城市變成巷戰咁,警察趕極都有。今日日頭清完夜晚又會出番來,一直持續到初四,要收科真係無咁簡單。

因為小販拮串魚蛋搞到咁,政府真係為咩呢!其實你明知本土派會借機行事,日日係到做緊宣傳教育,你仲係到制造機會試問係咪太蠢呢?

dvrchk

 

2016年初失業率單位數,負資產、減薪潮未現、經濟漸漸下滑,但仍然未見入肉。初一的事件最多都係幾百人,普通市民參與唔多,最多係旁邊食花生。

經濟大方向今年轉差,屆時經濟帶來的社會問題漸起,市民怨氣增,失業者眾加上政府無咩政策明顯幫到手的話,屆時本土派實力增加再加上有經驗與留案底者增多,出手程度漸漸變狠,上千人時更難處理。

本來唔多參與食花生會叫停手嘅普通市民未必會出手,但可能多左唔小心踢冧個垃圾桶、突然好累坐係條街或多左時間係街食花生,咁就令事情再升級。

看看世界,這個財富不均引起的世代之爭正在全球上演,但好像沒有那個國家有效解決。雖然香港小販暫時看來不會演變成突尼斯小販,本土派沒有軍隊般的實力,但每週都這樣搞一搞就夠政府難堪。

政府再不推出措施解決背後的真正問題,此事肯定會再發生,真的要讓人多點事情做,生活良好外看到成家立室的希望。

老話一句,石先生總說中國不會沒有「字幕組」,不會沒有網上劇集、電影、綜藝、動漫。因為若真的全面禁止,這些晚上在家看屏幕的人全部都走在街上尋找娛樂,對社會資源的消耗與引發的問題將會更大。




【此文章刊載於石先生部落;標題:二零一六年年初一;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】