netatmo Welcome 開箱文,它能幫你自動識別入侵者

Browse By

ADS

天氣太凍唔想出街又係時候清下啲手邊 Gadget 介紹,今次同大家介紹嘅係 netatmo 嘅 Welcome。

Welcome 簡單來講係一個 Home Camera,幫你監察屋企情況,但如果真係咁簡單呢隻產品又點會咁好賣,應該一早被大陸公司抄襲批量平價生產,所以 netatmo welcome 最大賣點就係佢有「人臉識別」功能,做到一個普通 web camera 做唔到嘅野。

netatmo_welcome_unbox1

netatmo welcome 外表睇來同一般的 web camera 差唔多,只係設計靚啲,但佢本身盒上都有寫可以做到「人臉識別」,即係話其實任何人係佢面前行過,welcome 都可以知道佢係邊個,而係呢個時候,佢就會紀錄低並向主人發出一個訊息,等主人知道到底邊個入左門口,一個保安方案來講真係好方便。

想簡單了解可以睇下呢條官方影片:

netatmo_welcome_unbox3

netatmo welcome 開盒嘅裝備好齊全,除左 welcome camera 本身,仲有一條 USB 充電線,也有提供萬國插頭轉換的傳統插座,更有網絡 cable(佢其實支援 Wi-Fi)方便一啲想插線嘅朋友。

netatmo_welcome_unbox4

機身後面嘅插頭除左對應上面嘅線外,最主要係有一個 micro-SD 卡槽,這裡本來就會附一張 8GB 的記憶卡,把拍到的照片放在裡面,想要把照片拿出來也可以直接利用讀卡器存取。

netatmo_welcome_unbox2

在使用上,netatmo welcome 有一個可以改善的地方,就是它的找地力不夠好,所以把它放在桌上的時候大家要多準備一些貼紙,利用它來把 welcome 貼緊在桌上,以防它被 micro-USB 充電線等拉倒或移位。

netatmo_welcome_unbox6

連接前,大家需要在手機下載 netatmo welcome 的專用 Apps,然後跟隨步驟連接。方法也算是歴來最簡單的,因為它採用藍牙作第一步連接,所以在使用上跟隨指示把 welcome 倒轉就能啓動藍牙,這點超方便,值得加許。

netatmo_welcome_unbox5

netatmo_welcome_unbox7

當你完成連接後再面對自已拍一張照,welcome 便能把你對應起來,然後你可以把輸入相應的名字,讓它未來懂得直接提醒你。

netatmo 每一個動作都會連接上互聯網,讓你能夠在手機裡看到,包括連接啓用,誰經過走過等等,對於一家屋的保安來説真的很好,一清二楚,不管誰來都可以清楚得知。

netatmo_welcome_unbox8




【此文章刊載於石先生部落;標題:netatmo Welcome 開箱文,它能幫你自動識別入侵者;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】