石先生好耐無去記者會,估唔到昨日的「樂視 X HKBN 發佈會」遇到久違的好採訪。如同前文「好專訪,不是一場秀,乃雙方真材實料的比拼」所講,一個好訪問應該係能夠問出痛處,記者與受訪者你來我往,問出重點才算好。

以往記者會的訪問鮮有如此「到肉」,即使是以往行家們在採訪「某電訊公司老細」時特別落力,也很少看到大家連續過招,你來我往三百回合,一般都係兩回定勝負。今日記者 A 與樂視老細能夠山腳打到上山頂,真係百年難得一見的「好經驗」,如果一眾在校學生能夠觀摩真是獲益良多。

 

話説,樂視及 HKBN 兩大老細講完合作砌低 NOW 的大計後,企係台上接受記者發問。第一個發問的記者 A 單刀直入,問樂視老細到底今日講個個 Plan 係咪包「英超」。做得樂視老細自然識番兩招太極,左掩右答,答你包哂「所有體育節目」,唔講「英超」二字。


記者好多時見咁嘅情況都唔再多問,但難得今次記者 A 再問,係咪即係有「英超」。樂視老細唯有回敬一句未來有好多節目,依家有嘅未來都有,有足球、高爾夫球及網球等等,包括埋記者 A 求先所講嘅,但自已口就死都唔講「英超」二字。

講到咁都唔嗡「英超」二字,好多時記者朋友都放過老細,但記者 A 貴為前誠信報,今天生果報記者,資歴有番咁上下,而且好明顯有備而來,當然唔會就咁算數,再出一招「怕寫錯」,請樂視老細幫手解疑難。

樂視老細見到高手,笑笑口之餘都想班救兵,希望公關或主持打圓場。點知難關面前奸細現形,主持竟然叫樂視老細不如直接啲答記者 A,真係買棺材唔知埞。


記者 A 直撃痛處、奸細又綁住自已唔俾走,樂視老細都無計可施,唯有來一招「語言偽術」,話肯定包括「英國足球賽事」,定你有得寫時,我又唔想講。

記者 A 得唔到答案,當然想繼續問,但真心朋友公關終於出現,係記者 A 剛剛問完上一句後就收番支咪,等佢無得再追問落去等老細難堪,算係做到野啦!

 

如是者,其他問題再來幾個回合,以為樂視老細平安度過。點知個咪唔知點解又去番記者 A 到,佢又同樂視老細講佢怕寫錯條題,問如果寫「樂視 x HKBN 新計劃包『英超』」有無錯,真係夠哂峰迴路轉。如果提早離場嘅朋友簡直係蝕到入肉。


問完又問再番問,樂視老細似乎也唔再堅持,突然好斬釘截鐵咁話:「係,包『英超』」,為尾聲將來高潮。

 

今次訪問除左奸細主持露出狐狸尾巴外,記者 A 當然做到野,迫到樂視老細講出「英超」二字;樂視老細被人由頭問到尾都無發火,出盡太極招數來迴避也都夠哂精彩,實在係難得高水準的發佈會。

經歴過上兩星期嘅樂視與 now 「有無得播」羅生門後,記者 A 要問到篤都真係唔出奇,而以石先生對樂視的理解,唔講到盡應該都係想等埋樂視老細口中個個「樂視體育套餐」,所以今次來回大戰三百回合,確係難得。


其實今次「樂視 X HKBN 發佈會」另一位老細 HKBN 嘅楊主光都好有高級表演,下文再同大家分享。




【此文章刊載於石先生部落;標題:記者與被訪者大戰三百回合的「高質發佈會」;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】