去過 KC Korea 嘅朋友最近應該有個新發現,就係佢地係觀塘嘅 KC Cafe 最近多左「韓國直送醬油蟹」。

話明韓國直送,醬油蟹原瓶醃製,利用發泡膠盒保溫密封抵港。打開醬油蟹原瓶,可以見到多隻醬油蟹大小有 iPhone 6 Plus,一點都不馬虎,而且簡單處理後就隨時食得。

kc-cafe1kc-cafe2kc-cafe3kc-cafe4

除了即食的醬油蟹,更得意係可以將醬油蟹再配合蟹蓋上的蟹膏,把紫菜包飯的材料再混和,成為醬油蟹包飯,味道絕對一流。


至於整瓶紅色的就是 – 辣醬蟹,同樣是韓國直送,但它就用上辣醬、薑及蒜頭等的香料,辛辣味十分明顯,但其實又不是麻辣那麼厲害,很是過癮。

kc-cafe6kc-cafe7

kc-cafe11

日日食醬油蟹當然唔掂,所以 KC Cafe 其實都有輕食,例如呢款 – 泡菜吞拿魚三文治,食落辣辣地又有芝士味,好似食芝士泡菜麵個種感覺,但當然佢係麵包,唔係拉麵啦!

kc-cafe12

至於呢款比 BBQ 時自已整得更好食的 -棉花糖多士 真係夠哂邪惡。


kc-cafe8

最後為大家送上熊大飲 – 紫薯Latte 的反應一張,條眉真係好搶鏡。




【此文章刊載於石先生部落;標題:KC Cafe 的「韓國直送醬油蟹」;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】


Stone IP 目前是自由撰稿工作者 + 社群網站經營,曾經於 Engadget 中文版工作八年之久,職至高級編輯。文章撰寫以貼近生活為主,內容以科技網絡與旅遊紀錄較多。此博客瀏覽量已超越達到 1,300 萬。