麥當勞 x nanoblock 的換購行動可説是近年罕見的麥當勞搶購潮,換購速度之快對比 Hello Kitty 有過之而無不及,應該算是繼 iPhone 炒賣潮後,最有價值的一次換領行動。更重要是這次換領很多朋友是「自用」,不是炒賣,更屬難得。

McDonalds_nanoblock1

雖然麥當勞 x nanoblock 咁搶手,但佢由於唔具備互聯網思維,所以無辦法好似小米及樂視咁,1 秒售罄,或者 1 分 10 秒賣出 100 萬部,只能夠引到啲人係凌晨四點起身去麥當勞搶購。

如果你一早起身搶唔到,其實唔駛慌。因為學志雲大師話,凡事唔好驚,唔好亂。


McDonalds_nanoblock2

因為自美國的量化寛鬆貨幣政策後,全世界都學識了。

所以麥當勞也宣佈除了在供應期 6 月 4 日至 24 日以惠顧任何食品加 HK$20,即可換購五款經典美食 nanoblock 中的其中一款,或以 HK$198 換購包括特別版麥當勞餐廳造型的McDonald’s Food Icons x nanoblock 限量版 Box Set 外,可以買期貨。

根據麥當勞的公佈,他們由即日起至 6 月 11 日將接受以全數現金預訂 McDonald’s Food Icons x nanoblock Box Set,實行人人有份,永不落空,有錢有貨,只怕買錯唔怕買貴。


McDonalds_nanoblock5

雖然麥當勞並不具備「互聯網+」思維,但總算不負國家之期望,能夠靈活變通,即學即用,向小米的期貨學習,而且更進一步,先收錢後發貨,實行用你的現金流來做貨,再俾你,絶對是青出於藍勝於藍。

如果你全數現金預訂左,可以於 7 月 23 日至 8 月 2 日期間到預訂 Box Set 的麥當勞餐廳領取,實行發揮商品市場最重要的期貨功能,降低風險之餘,又可以滿足需求。

McDonalds_nanoblock6

當然,今次麥當勞 x nanoblock 也貫徹左商業世界的獨特思維,聯乘產品得來,又唔係完全匹配,做到香港獨家,發揮此 nanoblock 有名又未必有全實的情況。


nanoblock 賣你砌嘅創意,但其實你換今次呢套又只係俾得平時 nanoblock 一半錢,所以今次有得睇,無得砌,想用 nanoblock 砌杯 McCafe 可樂出來,其實你係做唔到,要買番一包貴到 High High 的 nanoblock 先至得。

McDonalds_nanoblock10

話説今次 nanoblock 同麥當勞聯乘後,唔知下次 LEGO 會否又來一個大聯乘,整番幾間麥當勞出來呢!

其實如果 LEGO 唔出手,一眾翻版的 nanoblock 可能會大量製造,到時可能唔止有巨無霸,仲有其他野食都唔奇喎!希望翻版唔好整中國麥當勞獨有嘅油條出來啦!


McDonalds_nanoblock8McDonalds_nanoblock9 McDonalds_nanoblock7McDonalds_nanoblock11




【此文章刊載於石先生部落;標題:麥當勞 X nanoblock = 唔好驚唔好亂,預訂咪有啦!;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】