日前,石先生再一次應邀回到母校珠海學院的編採營作職業分享。一如以往,作為一個做網絡媒體的人,同學當然係知啲唔知啲,好似知你做咩又好似唔知你做咩,因為學校無教而平時又只係睇 Facebook,根本對呢樣野了解唔多。這個情況也是現時做網絡相關的人,例如 Social Media 或 New Media 始終有限數,而且識識但其實唔識都大有人在的原因。因為網絡世界嘅野根本就無得教,睇書都不如要靠自已。

Avengers USB_2

話説回來,分享後也都帶幾個簡單新消息俾大家。

如果珠海學院正式升格成為「珠海大學」,你又是否願意俾 5 萬蚊,讀一個夜間課程,將你的台灣學位轉換返成為香港學位呢?


又如果你係制,咁到底你會想讀中文定英文?

你又會想考試還是交 Final Year Project 呢?

一切嘅問題,將會有問卷向大家發問。至於大家會否收到問卷,就視你會有無交低電郵俾校友會發表意見啦!


2015年編採營分享會大合照




【此文章刊載於石先生部落;標題:珠海學院編採營分享會後感!;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】