唔知又幾時開始,Times Square 前的一條短小登龍街慢慢變成食街,而且係由幾間小舖茶餐廳、車仔麵變成有啲似 SOHO 咁嘅日本及西式美食街。

可能係 Jamie Oliver 嘅關係,令大家更願意來到登龍街,但好彩嘅係登龍街至今仍然有車仔麵,仍然保留一定嘅特色,而係車仔麵對面、近小巴站最近就開左一間 Pizza 店,標榜 3 分鐘極速烤 Pizza,即叫即整好快有得食,但當然佢唔會限你 3 分鐘要食得完走人啦!

The Point – Casual Italian Fare in Causeway Bay2

能夠做到 3 分鐘 Pizza,The Point 全靠攝氏高達 300 度的火山石焗爐,利用高溫快速焗製。


當然 The Point 不會每一個 Pizza 都盡開高溫 300 度來焗製,但即使僅用上 180 度的火山石焗爐,出來的 Pizza 也可以做到既薄又脆。

The Point – Casual Italian Fare in Causeway Bay3

統一 9 吋的 Pizza 有多種款式選擇,例如這款就有無花果、火腿及火箭菜,不算很咸的火腿搭配起來甜甜的水果,有點意思。

The Point – Casual Italian Fare in Causeway Bay1

Smoked Salmon Deluxe 很顯就是有煙三文魚,而中間會有一顆半熟蛋,把蛋黃弄破,流出來的蛋黃汁沾出吃更有味道。


The Point – Casual Italian Fare in Causeway Bay6
Carnivore 是簡單的辣肉腸、意大利辣肉腸、墨西哥辣椒、燒烤醬。

The Point – Casual Italian Fare in Causeway Bay8

Margherita 也就不多作介紹了!

 

事實上,The Point 除了 Pizza 外,還有同樣採用火山石焗爐製成的焗三文魚、烤雞搥、薯條及甜品,另外也有意大利麵與湯類,想要更飽肚的朋友也有別的選擇。係時候試下 Pizza Hut 與 Pizza Express 以外的選擇了。


The Point
地址:銅鑼灣登龍街 52號地下
電話: 2947 3866
The Point – Casual Italian Fare in Causeway Bay5The Point – Casual Italian Fare in Causeway Bay9   The Point – Casual Italian Fare in Causeway Bay12

The Point – Casual Italian Fare in Causeway Bay4




【此文章刊載於石先生部落;標題:【香港.銅鑼灣】The Point – 三分鐘 Pizza 唔駛三分鐘食完;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】