09-2015-01-31 17.46.37

話説石先生早前生病,病得無氣無力,什麼時候餓,什麼時候飽也都分不出來,但為了要養好病,還是得吃,所以也就按一天三餐的份量,能吃則吃,直到飽到頂為止。

病時吃飯,以好味為先,不然總是清茶淡飯怎麼吃得下肚,所以那天石先生去了丼丼屋也就試它們的節日限定,而當中則以「三文魚親子帆立貝丼」及「蟹肉玉子卷」最得歡心。



10-2015-01-31 17.46.47

先講「三文魚親子帆立貝丼」,材料好簡單,三文魚、帆立貝及蟹子再加飯,簡簡單單與吃雜錦魚生飯相似。


食雜錦魚生飯選擇多,睇來咩都有得食,但總係會有一兩種唔係太鐘意食,食又唔好太歡喜,但唔食又覺得好鬼蝕,「三文魚親子帆立貝丼」的推出算係啱哂選擇。三文魚想食、帆立貝又想食,蟹子就更想食,三種加埋樣樣都想食,病時樣樣都食落肚,多啲病打仗,身體都好得快啲。

02-2015-01-31 17.29.23

長輩總是説生病不要食蛋,因為會「發」,但其實石先生唔係好理,反而自已覺得食咩都無所謂,最緊要食多啲,多啲能量先至會好快啲。

「蟹肉玉子卷」用日本雞蛋來做玉子卷,睇來無咩特別,但中間加埋一啲蟹肉感覺好配,全部野都軟軟地。要食口感,好多人會鐘意鰻魚玉子卷,旨在有鰻魚汁,但香港已經無幾可有鰻魚食,要食要搵,更重要係有時清得唔乾淨,鰻魚骨都有啲係到,搞到一啖食落去「拮」親,果下真係好鬼痛。


01-2015-01-31 17.29.09

其實「丼丼屋食堂」今季新野仲有:三文魚茶漬飯、番茄牛肉烏冬、牛肉壽喜丼及照燒豬柳丼,但一個病人食得幾多野。簡簡單單食得哂成個飯都算係咁,更何況睇來最吸引係呢兩個,得閒不妨去試下。

05-2015-01-31 17.34.49

講起「牛肉壽喜丼」又值得提一提,雖然丼丼屋有加左豆腐或者洋蔥等等落去,但呢種切片式的牛肉自從吉野家帶入香港後,幾乎變成吉野家的代表物,所以食落「牛肉壽喜丼」竟然第一時間醒起吉野家,感覺唔到太特別,唔太建議大家選擇啦!

08-2015-01-31 17.35.13




【此文章刊載於石先生部落;標題:【香港】「丼丼屋食堂」- 三文魚親子帆立貝丼得歡心;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】