8-DSC00112

星期六要食拉麵,係銅鑼灣有好多選擇。對於好多朋友來講,時代廣場前面條登龍街的「豚王」係唔少人的選擇。當然,有人覺得「豚王」唔好食,有點太咸,感覺落左唔少味精,湯頭食完唔可以令埋,但其實有時候去食「豚王」正正係為左個啖味精,等平時口淡淡嘅舌頭可以刺激一下。

「豚王」要排隊當然係指定動作,但如果想食碗好拉麵又唔想排隊,其實可以選擇對面嘅「博多一幸舍」。


9-DSC00115

「博多一幸舍」的位置真的就在豚王的對面,看著豚王人多其實真的可以去對面試試看。


裡面的裝潢也就跟大部份的日式拉麵店差不多,但採用的桌椅是方形的,與豚王的圓形不同,配色方面也用上了淺棕色與紅色的搭配

1-DSC00095 2-DSC00096

7-DSC00111

點餐紙也差不多,選項也相似,只是吃下去就不會那麼重口味。

4-DSC00106

硬的麵還是那麼的好吃


5-DSC00108

不過糖心蛋上來的時候就已經破掉,是一個很可惜的情況

至於餃子也就跟想像的差不多,只細略小了一些。

6-DSC00110

 最後,得著是「博多一幸舍」可以食,但男士不適合學女士般影自拍美食照。


3-DSC00102




【此文章刊載於石先生部落;標題:【香港.銅鑼灣】「博多一幸舍」 – 排唔到豚王,對面都仲有得揀;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】