iPhone 5 到手,當然要來篇開箱文。這次 iPhone 5 的主要賣點是變長了,所以你可以在頁面上看到有五排的按鈕,使用上基本上與過去一樣,沒有太大的分別,除了 Apple 自家的 Apss 外,很多都還沒有支援增長功能,常用的幾個 Apps 例如 Facebook、Instagram、新浪微博及 Twitter,只有 Facebook 的主 Apps 有支援,Messenger 與 Fans Page 都還是會出現上下黒邊的舊版本。

這次的 iPhone 5 也有黒白兩色,但因為邊框也是配合顏色的,所以在黒色會較好看,白色則有點怪怪,過白的感覺,而手感就是很輕很薄。相機有變更快,但質素沒有明顯更好,全景反應好拼接效果很讚,而影片中拍攝照片的功能也不錯,至於其他地方看來也就差不多,就是一貫的 iPhone 啦!

一開機就係 iOS 6,無 Google Maps,迫你用住 Web 版先。


相機 App 無咩分別,但要留意螢幕大左唔代表影多左,仍然係 4:3 照片。

拍片途中可以影相,影相制在上方,可以狂按,但拍片中影相始終會手震,影響影質素。

影片中拍照相片會係 16:9 被裁切版本,視角會窄少少。下面個張就係原本的拍照相片,可作比較。



全景速度真係好快,一劃就得,即使太快都唔會死左係度,又可以中間止,不完全 180 度,不過唔駛自動 HDR,改變測光。

CSL 首六周沒有 4G,要等 Update,所以暫時只有 3G 用住先。

Facebook 有支援新的加長版,Instagram 及 新浪微博則沒有,上下會有黒邊,好多 App 暫時都有呢情況。


因為今次 Photo 入面都可以直接 Share 俾 Facebook 同新浪微博等,所以用落其實幾方便,而且改用大圖示,易睇好多。
最後睇一睇 nano0SIM 及變大卡套,一睇就知簡單易用。



【此文章刊載於石先生部落;標題:iPhone 5 開箱文 + 小感想;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】