Angry Birds 冰皮月餅太型,唔岩你?傳統蓮蓉月餅又太肥?其實中秋節天氣咁熱,食雪糕真係唔錯,至於那一個品牌的雪糕月餅最好?SORRY,石先生除了認識 Häagen-Dazs 雪糕月餅後,還真的不知道其餘雪糕月餅品牌呢!

中秋節未到前,石先生已經先嚐今年的月滿心意系列(HK$318),系列最特係一盒六件,每件月餅刻上 3 款不同動態的玉兔圖案,應一應節,雪糕口味則是士多啤梨、呍呢嗱及朱古加。邊隻味好食?石先生作為一個男士,其實都比較喜歡食士多啤梨味,感覺淡得來,唔太甜,始終都係最正。

至於最上面呢款七星伴月系列(HK$418)則以朱古力花加以純金粒點綴,內藏芒果雪菓為餡,當作「蛋黃」,味道則包括:士多啤梨、芒果熱情果、比利時朱古力、咖啡、曲奇呍呢嗱、士多啤梨芝士餅及杏桃。


Häagen-Dazs 雪糕月餅什麼味道比較好味?其實石先生不太介意,因為 Häagen-Dazs 雪糕月餅是在中秋節期間當甜品最好的應節東西。

月滿心意系列(HK$318)

彩雲追月系列(HK$628)


七星伴月系列(HK$418)




【此文章刊載於石先生部落;標題:當甜品最好 – Häagen-Dazs 雪糕月餅;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】