epv0188a

香港 > 倫敦

由Hong Kong飛到London一共需要13個小時,石先生0035hrs(香港時間)上機,到達London的時間是0635hrs(英國時間),都算唔錯,係飛機上訓一覺就到剛剛好。為左能夠訓得好啲,石先生上到飛機,即刻等空姐俾野我飲,因為想飲酒,飲完可以好訓啲。點知同佢講White Wine,唔知係咪發音,佢俾左兩支White Wine我。

就係咁將個兩支酒飲哂,都幾好飲嫁,但無耐就出事啦,啲酒氣上哂來,醉左,個人暈暈下咁訓著左。


五個鐘頭之後,一醒個人勁暉,暈度連張枱都唔識收番起佢,走到去廁所,係入面搞左一大餐,出番去先至好啲。一坐低睇下支酒,原來12﹪vol,空肚飲兩支,384ml,真係就咁中招。訓醒都仲差7個鐘先到,食埋個杯麵,睇下書又訓,終於訓到落機。

落機去到Heathrow Terminial 5 ,係0638hrs(倫敦時間)。由於我地係HongKongers,我地要去排一條好長嘅隊,仲要填埋張入境紙先得。
英國人出名幽默,入境嘅姐姐問我做咩剪短哂啲頭髮(因為石先生一向長頭髮,為左旅行方便特意剪短左。)我答佢方便啲啊麻?佢話唔應該剪,長頭髮型啲啊麻,真係呢?
我地所住嘅酒店係Crestfield,係King’s Corss/St. Pancras Station,我地先去搭Tube,買左張3 Days Pass Peak (Zone 1-2)。要成£17.40,但由於機場係Zone 6,我地要買多張£4嘅單程票。

這間有藍色窗框的便是我們在英國的酒店,位於King’s Cross

英國的Metro叫Tube,車廂內沒有冷氣,而車廂也比較細小,由於Piccadilly Line其中一條係由機場出來,加上其經過各主要景點。因此其車廂經常有不少遊客乘搭,而且堆滿行李,是其中一條最繁忙的線路。

Tube十分舊式,在設計上車廂比月台高一吋左右,上落就像上樓梯級一樣,對於帶備行李的遊客比較不便,車廂也較香港的矮。
我地搭Piccadilly Line去King’s Cross/St. Pancras Station,但由於睇錯Tube Map,走左去Green Park Station轉車。London Underground 嘅 Green Park Station 真係好多人,架車又細,所以特別辛苦。
我地住個間酒店真係唔錯,放低野就衝左出去。踗左搭返Victoria Line 去 Green Park Station。點知撞正System Error 成條線Delay,我地見個個都走去搭Piccadilly Line,我地都轉左個去個邊。
正正式式第一站係白金漢宮(Buckingham Palace),由Green Park Station行過去要15Mins,1100hrs 先至換班,我地早左成個鐘,三條友就係度等等等。

由Green Park前往Buckingham Palace會經過一個公園,當你看到以上這個大閘時,便代表你到達Buckingham Palace。

英國皇室的住所,若你有幸看到國旗升起,這正正代表英女皇正在皇宮。

在路面上會有不同的徵號,這個正是代表戴安娜皇妃的。

在行人路上的扶手,同樣可以看到代表英國皇室的ER徵號。

英國皇室的徵號自然少不了的三獅。
大家最緊要係企係大門左前方,因為呢個位先至係最正,可以睇到內外兩邊嘅情況。但我地去左相反方向,係右手邊,結果兩頭唔到岸,最終無睇哂就走左啦。

各部隊會先在皇宮外繞一圈,其後便會進入皇宮的左前方進行交接。

禁衛軍的氣勢自然不少於樂團

跟住行路去Piccadilly Circus,呢邊係商業區,好旺,係呢邊買左個£2嘅Pizza,仲要係take away,(因為take away平成磅)三條友企係條街度食,勁異類。

Piccadilly Circus其中一個地標的噴水池,經常濟滿遊人,是休息的好地方。

著名的SOHO區正位於Piccadilly Circus的東面,有興趣的朋友可以對該處走走。

這個小小的便是我們用了£2的pizza,味道還好吧。

跟住行過去China Town,好普通。中國人真係奇怪,係外國地方,但最污糟就係China Town,到底點解呢?

下一站係National Portrait Gallery,入到去好多人係度對住啲畫係啲畫畫,咁你就明點解歐洲藝術會好啲,因為細細個就係全世界最好嘅藝術品面前上堂,再差都知多過我呢啲成世仔都無藝術嘅人。

係Cafe Shop稍事休息後,我地再向National Galley出發,唔同時期嘅歐洲作品都可以係呢度搵到。一開始行石先生真係咩都唔識,勁悶,完全唔識欣賞。首先對歐洲歷史認識有限,唔同時期表達嘅意思,再加上唔係好識畫中嘅人,搞到一頭霧水。幸好同行兩位朋友對呢類畫有不少認識,隨著沿路一路問,再加上慢慢解釋先至好啲。最後一路行左成個鐘,6點鐘人地關門先走。

在英國享受一杯咖啡絕對不是一件便宜的事。

National Gallery 門外不時會有藝術家在地上畫畫,之於你能否看到便要看你的運氣了。

National Gallery 門外的Trafalgar Square

出度館都仲係咁光猛,就咁行左去Convent Garden,呢度好似一個舊式市場,佢呢度有酒吧街,又有啲小舖頭。

Convent Garden 活像一個傳統的英式市場,但卻給人一種現代的感覺。

Convent Garden 門外有表演,欣賞的自然可以用英磅支持一下。
我地係呢度一間叫做Ponti’s 嘅舖頭食吃餐,我叫左一個Potato Skins,要成£5.70,其中17.50﹪係GST。一個咁嘅薯皮食度好飽,係呢度稍事休息之後,就走下一站啦。我地搭Tube去到Westminister,一出到去先喺Exit 6,行去Downing Street,但佢原來係禁區,唔俾行入去,唯有影一下相就要走啦。

第一晚的薯皮晚餐,味道比相像中己經好很多了。

跟住我地行去Golden Jubilee Bridge,過河去到Hayward Gallery,用£3.8買左杯Kensington,坐係度感受下London,順便等埋日落,影下夜晚嘅London Eye同埋Westminister Hall。(依家係2100hrs,但係個天仲係好光猛)

第一天的天氣不算太好,令拍下來的天氣沒有藍色,只有灰色,或許這正是霧都的由來

National Theatre下的休憩地點,全是Grafiti,但挺有特色的。

在這條路上有一個路牌指明這個The Queen’s Walk。

最後係日落後,我地影埋Westminister Bridge,個度影London Eye同埋Big Ben。由於石先生帶左腳架,影出來嘅相都唔錯,都幾靚嫁。哈哈哈。

最後係影哂相之後,搭Tube返酒店,都成2400hrs,勁累。



【此文章刊載於石先生部落;標題:08歐洲之旅 Day1 – 倫敦;本篇文章為贊助內容;強制廣告:HisTrend.HK 給你不一樣的科技產品】


PISEN 二合一電池旅行充電器- 內含 5000mAh 電池並附英式、歐式插頭

front-banner-iphone-07
旅行出差行李務求輕便,PISEN 二合一電池旅行充電器既是充電器又是充電寶,在外為手機充電;返回室內接上電源插座,還能同時為裝置與充電寶補充電力。設計緊湊輕巧,一物二用減輕攜行負擔。

PISEN 二合一電池旅行充電器提供 1 個 smart 2.1A USB 接口、1 個 1.5A USB 接口及 1 個 1.5A Type-C 接口,電力智能分流匹配各式數碼產品。

內建 5000mA 鋰電池,接上電源插座隨即補充移動電力,無須攜帶額外線材。外設 4 格電力燈號,快速判斷剩餘電量。

採用國際折疊式插頭,支援 100-240V 全球電壓,並附帶英式和歐式轉換插頭,助您快速整裝待發。設置過充、過熱、短路、過功率、過壓及過流保護共六重安全防護機制,出行省心省煩惱。

【立即購買 PISEN 二合一電池旅行充電器 – 香港授權商店 】
免費上門送貨、有壞包換及 12 個月官方保養 - https://anlander.com/